Én magam egy Spanyol kiránduláson találkoztam ezzel az itallal. Több helyen fogyasztottunk kávét (eszpresszót és tejes kávét) , miközben a helyiek egy üvegpohárban kaptak valamilyen tejes italt amelybe már cukrot sem tettek hanem csak szürcsölgetni kezdték.
Hamarosan kiderítettük hogy ez az ital nem más mint a Cafe Cortado, amelyet ott úgy készítettek, hogy a tejet a megfelelő mennyiségű cukorral (kb fél deci tej 1-2 kanál cukor) felforralták, majd habosra turmixoltak, de volt olyan hely ahol gőzölték , ezután egy presszó kávé mennyiségű friss kávéval felöntotték és az
üvegpohár mehetett is a vendég asztalára.
Később másutt a lefőzött eszpresszóhoz kb ugyanannyi ( néhol akár duplaannyi ) meleg tejet ( esetleg
felgőzölt tejet ) adtak, és a pohárban tálalták. Ezeken a helyeken magunknak kellett a cukormennyiségről utólag gondoskodni.
Søren Stiller Markussen megmutatja hogyan készít el egy Cortadót: